SILMÄLEIKKAUKSET

 

TAITTOVIRHELEIKKAUKSET

Mistä taittovirheessä on kysymys?

Silmään tulevaa valoa taittavat uloimpana sijaitseva sarveiskalvo ja sisempänä sijaitseva linssi eli mykiö. Sarveiskalvo vastaa suurimmasta osasta silmän kokonaistaitteisuudesta. Valon oikea taittuminen verkkokalvolle on edellytyksenä terävälle näkökyvylle.

LIKITAITTEISESSA (myopia) silmässä etuosan (sarveiskalvo ja linssi) taittovoima on liian suuri suhteessa silmän pituuteen. Näin valo taittuu terävänä verkkokalvon eteen. Kun silmän eteen laitetaan miinus-linssi joka heikentää silmän etuosan plus-taitteisuutta saadaan valo siirtymään terävänä verkkokalvolle.

KAUKOTAITTEISESSA (hyperopia) silmässä taittovoima on liian heikko suhteessa silmän pituuteen. Teoreettinen terävä piste syntyy verkkokalvon taakse. Laittamalla linssijärjestelmää vahvistava plus-linssi silmän eteen saadaan valo taittumaan terävänä verkkokalvolle.

HAJATAITTEISUUS (astigmatia) voi liittyä joko likitaitteisuuteen tai kaukotaitteisuuteen sekä ilmetä myös aivan erillisenä. Hajataitteisuudessa valo taittuu epäsymmetrisesti, jolloin muodostuu useita teräviä pisteitä. Säännöllinen hajataitteisuus voidaan korjata sylinterilinsseillä.

IKÄNÄKÖISYYDESSÄ (presbyopia) silmä ei pysty tarkentamaan katsettaan lähelle. Jotta katse voitaisiin tarkentaa lähelle, täytyy silmän sisäisen linssin eli mykiön muuttaa muotoaan. Iän mukana tämä kyky hiljalleen heikkenee sammuen lopulta kokonaan. Ikänäköisyyden tavallisin alkamisaika on noin 40 ikävuoden paikkeilla. Tällöin tarvitaan apuna lukulaseja, jolla korvataan puuttuva tarkennuskyky lähelle.

EXCIMER-LASER

MITÄ EXCIMER-LASERILLA SILMÄLLE TEHDÄÄN?

Lasertoimenpiteellä muutetaan sarveiskalvon kaarevuutta niin, että silmän taittovirhe häviää tai vähenee oleellisesti. Korjata voidaan liki-, kauko- ja hajataitteisuutta. Laserilla ei voida vaikuttaa ikänäköisyyteen. Excimer-laser on nk. kylmävalolaser, joka ei polta sarveiskalvoa. Säde irrottaa molekyylien ja solujen välisiä sidoksia. Sarveiskalvon etupinta muotoillaan tietokoneen ohjaamana haluttuun taitteisuuteen. Lasersäde ei vahingoita silmää eikä sen vaikutus ulotu muihin kudoksiin. Toimenpide ei myöskään heikennä sarveiskalvon kestävyyttä.

KAKSI EXCIMER-LASERIN TEKNIIKKAA

PRK on menetelmä, jossa taittovoiman muutos hiotaan excimer-laserilla sarveiskalvolle pintasolukon poistamisen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen silmälle asetetaan suojaava piilolinssi, jonka alla silmän pinta voi toipua. Itse toimenpide on täysin kivuton tippapuudutuksessa, mutta puudutteen vaikutuksen lakattua silmässä on ohimenevää aristusta 1-2 vuorokautta. Toipuminen varmistetaan silmätipoilla ja silmälääkärin kontrollein. Näöntarkkuuden tulos saavutetaan yleensä 2-4 viikossa.

LASIK on menetelmä, jossa excimer-laserointi tehdään syvemmälle sarveiskalvon kudokseen. Tippapuudutuksen jälkeen sarveiskalvolle tehdään läppä, jonka alle itse laserointi tehdään. Tämän jälkeen läppä palautetaan paikalleen, jolloin suojaavaa piilolinssiä ei tarvita. Kivuttoman toimenpiteen jälkeen saattaa silmässä tuntua lievää aristusta muutaman tunnin ajan. Näöntarkkuuden tulos saavutetaan yleensä noin viikossa ja varmistetaan leikanneen silmälääkärin seurannassa.

MILLAISET OVAT EXCIMER-LASEROINNIN TULOKSET?

Toimenpiteen tarkoituksena on vapauttaa ihminen joko kokonaan silmälasien ja piilolinssien tarpeesta tai joissain tapauksissa vähentää tätä riippuvuutta ratkaisevasti. Nämä yksilölliset tavoitteet selvitetään esitutkimuksen yhteydessä ennen toimenpidettä. Taittovirheestä riippuen tavoitteeseen päästään yhdellä toimenpiteellä 95-98 % todennäköisyydellä. Laseroinnin tulos on toipumisen jälkeen pysyvä. Mikäli lopputulos jää tavoitteesta, voidaan myöhemmin tehdä vielä tarkentava laserointi.

KENELLE EXCIMER-LASER LEIKKAUS SOPII?

Päätös silmien taittovirheen hoidosta on yksilöllinen. Tähän vaikuttavat mm. silmien terveys, taittovirheen laatu, potilaan ikä ja elämäntavat. Ennen päätöstä lääkäri kertoo odotettavissa olevasta lopputuloksesta ja toimenpiteen sopivuudesta juuri sinun silmillesi.

Laatukirurgia ei suorita taittovirheleikkauksia.